FAQ over cyberrisico.

Op deze pagina vind je veelgestelde vragen en antwoorden over cyberrisico’s, cyberverzekeringen en onze website.
Staat jouw vraag er niet tussen, neem dan contact met ons op.

OVER CYBERVERZEKERINGBEDRIJVEN.NL

CyberverzekeringBedrijven.nl is opgericht voor en door ondernemers. Ons doel is om jou en andere ondernemers bewust te maken van het cyberrisico én je de mogelijkheid te bieden dit risico eenvoudig te verzekeren. Wij zijn onderdeel van Hoeksche Advies, een onafhankelijk advieskantoor (intermediair) op het gebied van verzekeringen, pensioenen en vermogen voor ondernemers. Daardoor hebben wij een solide basis en beschikken wij over een ervaren team van medewerkers. Je sluit dus je cyberverzekering af bij een gerenommeerde en betrouwbare partij binnen de financiële dienstverlening. Wel zo veilig! Meer weten over onze dienstverlening? Lees dan verder op de Over Ons pagina of bekijk onze dienstenwijzer en algemene voorwaarden.

Uiteraard voldoen wij als professioneel intermediair aan alle van toepassing zijnde wetgeving. Wij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK), Autoriteit Financiële Markten (AFM), het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) en in de registers van Register Adviseur Assurantiën (RAiA) en Dutch Securities Institue (DSI).

Via CyberverzekeringBedrijven.nl bieden wij je, in samenwerking met Turien&Co, de cyberverzekering aan van verzekeraar Hiscox. Sinds de oprichting in 1901 is Hiscox een toonaangevende verzekeraar met internationale vestigingen in o.a. België, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Spanje, Portugal, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zweden. Met deze internationale ervaring en kennis van zaken, heeft Hiscox een uitstekende en goedkope cyberverzekering ontwikkeld voor ondernemers. Bereken hier direct jouw premie. Wil je liever een vergelijking met andere aanbieders? Neem dan contact met ons op.

Niets. Een cyberverzekering kent nog vele andere benamingen, zoals:
– Cyberrisicoverzekering
– Cyberriskverzekering
– Datalekkenverzekering
– Cyberrisk en Datalekken verzekering
– Cyberpolis
– Cybercrimeverzekering
– Etc.
In de volksmond wordt met name gesproken over cyberverzekering. Daarom noemen wij het ook zo.
Alle hierboven genoemde -en vele andere- alternatieve benamingen zijn gelijk aan de term cyberverzekering.

ONLINE CYBERVERZEKERING AFSLUITEN.

Ook jouw bedrijf loopt cyberrisico’s! Een verloren laptop, een hack, installatie van malware door verkeerd surfgedrag of het onbewust klikken op een kwaadaardige link in een e-mail. Allemaal eenvoudige voorbeelden van risico’s die iedere ondernemer loopt. En ben je bekend met de Wet Meldplicht Datalekken? Heb je voldoende kennis van ICT om een dataversleuteling ongedaan te maken? De meeste ondernemers niet. Daarom krijg je bij een cyberverzekering standaard een pakket diensten aangeboden; zo ben je bij een datalek of hack verzekerd van directe hulp van specialisten. Uiteraard werken de specialisten graag in overleg met je eigen IT-afdeling of een extern IT-bedrijf.
Bereken direct je premie.

Heel eenvoudig; gewoon via onze website. Klik hier om direct online een cyberverzekering af te sluiten. In slechts drie stappen bereken je jouw premie en sluit je de online cyberverzekering af. Lekker makkelijk en binnen enkele minuten geregeld!

Uiteraard. Binnen enkele minuten na je aanvraag, ontvang je van ons per e-mail een bevestiging. Hierin staan ook alle door jou online ingevoerde gegevens; handig voor je eigen administratie.

In stap 3 van de aanvraag kun je akkoord geven voor automatisch incasso. De premie wordt dan maandelijks of jaarlijks van je rekening afgeschreven.

De dekking van deze verzekering is zeer uitgebreid en lees je hier. De volledige polisvoorwaarden kun je overigens hier terugvinden.

Via ons is de looptijd slechts 1 jaar. Daarna wordt de verzekering steeds automatisch stilzwijgend verlengd voor eenzelfde periode. Zo blijf je verzekerd.
Heb je goed nagedacht over de cyberrisico’s die je loopt? En wil je toch opzeggen? Dat kan uiteraard. Na 1 jaar is de verzekering schriftelijk opzegbaar met inachtneming van 1 maand opzegtermijn. Je kunt de opzegging naar ons opsturen, dan zorgen wij voor verwerking door de verzekeraar.

HEB IK EEN CYBERVERZEKERING NODIG?

Ook jouw bedrijf loopt cyberrisico’s! Een verloren laptop, een hack, installatie van malware door verkeerd surfgedrag of het onbewust klikken op een kwaadaardige link in een e-mail. Allemaal eenvoudige voorbeelden van risico’s die iedere ondernemer loopt. En ben je bekend met de Wet Meldplicht Datalekken? Heb je voldoende kennis van ICT om een dataversleuteling ongedaan te maken? De meeste ondernemers niet. Daarom krijg je bij een cyberverzekering standaard een pakket diensten aangeboden; zo ben je bij een datalek of hack verzekerd van directe hulp van specialisten. Uiteraard werken de specialisten graag in overleg met je eigen IT-afdeling of een extern IT-bedrijf.
Bereken direct je premie.

Absoluut! Het is zeker belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen, door bijvoorbeeld gebruik te maken van virusscanners, een firewall, interne protocollen en het frequent maken van back-ups. Maar door preventie kun je het cyberrisico nooit helemaal voorkomen. Vergelijk het eens met je verzekeringen voor je bedrijfspand en inventaris/goederen; je doet aan goed sleutelbeheer, hebt SKG sloten op de deur en misschien zelfs een alarmsysteem. Dit maakt inbraak moeilijker, maar uitsluiten kun je het niet. Want de beveiliging (sloten, alarmsysteem, etc.) kan worden omzeild of kapot worden gemaakt. Zo werkt het ook met het cyberrisico. Preventie is dus prima (en noodzakelijk!), maar risico loop je altijd. Een cyberverzekering biedt uitkomst.

Ja, ook dan is een cyberverzekering zeer wenselijk. Betaalgegevens zijn uiteraard vertrouwelijk, maar ook andere gegevens worden als vertrouwelijk gezien. Denk aan adressen, namen en burgerservicenummers (BSN). Bij een datalek moet je dan dus voldoen aan de Wet Meldplicht Datalekken. Ook kun je aansprakelijk worden gesteld voor eventueel geleden schade door de betrokkenen.
Meestal bieden bestaande verzekeringen, zoals een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, geen of slechts een zeer beperkte dekking voor cyberrisico’s. Een (aanvullende) cyberverzekering is dus vaak noodzakelijk voor een goede en uitgebreide dekking.
Ja. Ieder bedrijf heeft de verplichting om deze gegevens te beschermen. Hetzelfde geldt overigens voor vertrouwelijke informatie/gegevens van het bedrijf zelf.

Geen enkel bedrijf is immuun voor cyberaanvallen. Aanvallen op grote bedrijven en de overheid halen het nieuws. De vele aanvallen op kleine(re) bedrijven halen het nieuws vaak niet. Juist de kleine(re) bedrijven zijn een gemakkelijk doelwit, omdat de beveiliging hier vaak niet goed op orde is.
Grote organisaties hebben immers een compleet automatiseringsteam dat zich bezighoud met (het tegengaan van) cyberrisico’s. Als kleine(re) ondernemer heb je niet dezelfde middelen (geld en personeel) om de beveiliging op hetzelfde niveau te brengen als de grote organisaties.

Geen enkel bedrijf is immuun voor aanvallen. Wij zijn daarom van mening dat deze verzekering voor ieder bedrijf van groot belang is. Immers slaan we allemaal wel eens gevoelige informatie op. Ook op internet en via e-mail liggen risico’s steeds op de loer. Een cyberverzekering is dan ook een must-have dekking voor ieder bedrijf. Bereken direct jouw premie voor een cyberverzekering!

Uiteraard vertrouw je je IT-afdeling. Zij werken immers keihard om je bedrijf op IT-gebied zo veilig mogelijk te maken en houden. Maar ook zij kunnen een menselijk falen (bijv. het kwijtraken van een USB-stick of het onveilig surfen op internet) niet geheel voorkomen. Daarnaast worden hackers ook steeds slimmer en maken zij gebruik van technische hoogstandjes. Geen enkel bedrijf is immuun voor aanvallen, dus ook voor jouw bedrijf is een cyberverzekering aan te bevelen.
Ja. Ook als je klantgegevens niet zelf opslaat, maar er wel toegang tot hebt, loop je cyberrisico’s. Jouw bedrijf kan immers de oorzaak zijn van een inbreuk op persoonsgegevens. Denk aan verlies van een wachtwoord of een hack via je systemen, waardoor informatie van een extranet of klantenportal kan worden opgehaald. Daarnaast is de aansprakelijkheid ook van toepassing voor gegevens van je werknemers.

Ieder bedrijf is blootgesteld aan risico’s. Een inbreuk kost een bedrijf gemiddeld € 184.000,00. Bij circa 60% van de kleine en middelgrote bedrijven zonder cyberverzekering volgt faillissement binnen 6 maanden na een cyberschade. Met een goede cyberverzekering kun je dit voorkomen. Sluit direct je cyberverzekering online af.

Hierdoor wordt het risico kleiner, maar volledig uitsluiten kan niet. Daarnaast loop je waarschijnlijk ook cyberrisico’s op andere gebieden, zoals verlies van persoonsgegevens (namen, adressen, etc.) van klanten en werknemers.
Dat is vaak de gedachte, maar blijkt in de praktijk niet (altijd) zo te zijn. Laat daarom de contracten met je cloud aanbieder toetsen door een juridisch adviseur. En zelfs als het risico beperkt is, kan de aansprakelijkheid nog steeds bij jou terechtkomen. Ook als je af en toe gebruik maakt van data op bijvoorbeeld een USB-stick of andere hardware-apparaten, loop je cyberrisico.

OVER CYBERRISICO’S.

De gemiddelde kosten verschillen per branche en bedrijfsgrootte. De kosten zijn de laatste jaren sterk toegenomen en liggen heden op zo’n € 184.000,00 per cyberaanval. Een fors bedrag, waarvoor je je eenvoudig kunt verzekeren.

In veel situaties is het verlies van gegevens te wijten aan onoplettendheid of foutief handelen van een medewerker, bijvoorbeeld doordat hij/zij een laptop in een restaurant of taxi heeft laten liggen of een e-mail stuurt naar een verkeerd e-mailadres. Daarnaast werken steeds meer mensen (gedeeltelijk) vanuit huis. Dit gebeurd dan vaak op een PC die zowel privé als zakelijk wordt gebruikt en waarop je als werkgever niet volledig toezicht hebt (virusscanner, gebruik laptop, etc.). Je blijft als werkgever echter verantwoordelijk voor de persoonsgegevens waarover je bedrijf beschikt. Het is daarom belangrijk interne protocollen vast te stellen en toe te zien op correctie uitvoering hiervan.
Nee. Wachtwoorden kunnen worden gehackt of omzeild. Vergelijk het met de sloten op de voordeur van je bedrijfspand. Dit maakt inbraak moeilijker, maar uitsluiten kun je het niet.
Er zijn verschillende soorten cybercriminelen. Denk aan georganiseerde bendes, die gestolen gegevens kopen en verkopen op de zwarte markt. Hierin gaan grote geldsommen om. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld jongeren die voor hun plezier proberen schade aan te richten. Denk hierbij aan de eerder aanval op de Belastingdienst, door een 18-jarige jongeman.
Geen enkel bedrijf is immuun voor aanvallen. Grote bedrijven als Target, Sony en diverse banken zijn al in het nieuws geweest door hacks en aanvallen. Ook zij hebben een complete afdeling die zich bezighoudt met de IT-beveiliging. Echter, een simpele fout of vergissing (bijvoorbeeld het niet updaten van software of het kwijtraken van een laptop) kan al leiden tot inbreuk op gevoelige informatie.

Ja. Als een bedrijf of organisatie de AVG overtreedt, kan de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een boete opleggen. In de AVG zijn twee categorieën overtredingen opgenomen, waarvoor ook verschillende boetebedragen gelden. Overtredingen in de eerste categorie kunnen worden bestraft met een geldboete van 4% van de wereldwijde omzet, met een maximum van € 20.000.000,00. Voor overtredingen in de tweede categorie is dit 2% van de wereldwijde omzet, met een maximum van € 10.000.000,00.

Let op: Boetebedragen kunnen veranderen of afwijken door bijv. nieuwe wet- en regelgeving. Aan de bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend. De bedragen dienen dan ook te worden gelezen als indicatief.

CYBERVERZERERING AFSLUITEN.
Neem geen onnodig risico!

Begin hier